WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE III (26-27.10.2019) - Beskid Mały

 

WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE III (26-27.10.2019) - Beskid Mały

ZBIÓRKA: piątek 25.10.2019, godz. 19.10 Dworzec Centralny, peron III
POWRÓT: niedziela 27.10.2019 godz. 22:30 Dworzec Centralny
BILETY: kupuje Kierownictwo Kursu

SPRZĘT:

Dokumenty (dowód osobisty, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwórkarimatabuty zakrywające kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia RWĄCEJ rzeki, klapek odpada/odpływa).

Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować instruktora.

Folia NRCKompas (NIE aplikacja w komórce), MAPA (obowiązkowo Beskid Mały, skala 1:50 000 lub 1:75 000, ale warto zabrać też, o ile macie, mapę Beskidu Makowskiego, Beskidu Żywieckiego czy Tatr ). Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka świeczkakubek (ok. 0,5 l), menażkanóż do krojenia, łyżkalatarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m), worek na śmieci (40l), gruby worek na śmieci (120l)

Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak + zapasowe worki foliowe.

PROWIANT:

  • na podróż w piątek - we własnym zakresie
  • śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!); wędlina (200g); ser żółty (200g);
  • rybki (1 puszka); pasztet (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić); dżem i inne dobre jadło na kanapki, 10 torebek herbaty lub mięty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
  • obiad: kasza gryczana (paczka 100- 125g), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa (300g), 1 sos w torebce (szybki do przyrządzenia), 1 warzywo w puszkach (groszek, kukurydza, fasolka), cebula, czosnek, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp).
  • słodycze: dużo łakoci w wersji łatwej do częstowania = odchodzimy od batonikowego skrytożerstwa, minimum 1 czekolada
  • 1,5l butelka wody (z tworzywa sztucznego)
  • termos z herbatą (0,5‐1l)

Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.

Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!

Nocleg pod dachem. 

KOSZT WYCIECZKI:

200 zł (studenci ze zniżką na PKP) + zakupy spożywcze + rezerwa 20 zł

220 zł (pozostali) + zakupy spożywcze + rezerwa 20 zł

Z tej kwoty zbieramy zadatek 150 zł płatny w terminie 3 dni od daty zapisu na wycieczkę, nie później niż  poniedziałek poprzedzający wyjazd na konto Kursu ) do 12:00 (jeśli przelew robisz w poniedziałek - prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu na adres mailowy kierownictwa Kursu):

Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 26-27.10.2019"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct

Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu po wtorkowym wykładzie poprzedzającym dany wyjazd.

Płacąc szybciej (przelewem) ułatwiasz nam organizację wyjazdu.

 

ZAGADNIENIA:

Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu). Wymagamy wiedzy na poziomie ogólnej części opisowej przewodników po terenie wycieczki (polecamy w szczególności przewodniki wydawnictwa Rewasz i oczywiście zasoby wiedzy w Internecie – najlepiej portale lokalne, wykraczające poza wiedzę z Wikipedii).

  • Tematy ogólne:
    • topografia terenu wycieczki:
      • główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki
      • miejscowości, sieć dróg
      • schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki
      • granice
      • otaczające grupy górskie
    • przyroda ożywiona: piętra roślinności w górach, parki narodowe, formy ochrony przyrody, ochrona czynna i bierna
    • przyroda nieożywiona – rodzaje skał, budowa geologiczna, ciekawostki geologiczne z obszaru wycieczki
    • historia: dzieje terenu, w który jedziecie, najważniejsze wydarzenia
    • osadnictwo
    • gospodarka pasterska

 

  • Tematy szczegółowe:
  • Mały Szlak Beskidzki
  •  Sztuczne zbiorniki wodne na Sole i Skawie, Kaskady Soły
  •  Elektrownia szczytowo- pompowa na górze ‘Żar’
  •  Szybownictwo na terenie uprawnień
  •  Czarne Działy, Zamczyska, Jaskinia Komonieckiego
  •  Gościniec kocierski
  •  Historia turystyki: Beskidenverein, schronisko na Leskowcu, Hrabskie Buty, Groń Jana Pawła II, Magurka Wilkowicka, Hrobacza Łąka
  •  Osoby: Czesław Panczakiewicz, Władysław Midowicz, Józef Merta, Kazimierz i Franciszek Fryś, Hugon Zapałowicz, Jan Paweł II
  •  szałasy pasterskie
  •  Rezerwat Zasolnica, Rezerwat Szeroka, Rezerwat Madohora
  •  Przeł. Przydawki
  •  Bielsko- Biała, Żywiec, Wadowice, Kalwaria Zebrzydowska
  •  kościoły w Lachowicach i Łodygowicach

KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam, co zwykle :)