WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE I (24-25.10.2020) - GORCE
ZBIÓRKA: Piątek (23 października), g. 17:45 (proszę o punktualność!), dworzec PKP Warszawa Zachodnia, hol główny od strony Alei Jerozolimskich
POWRÓT: Poniedziałek (26 października), g. 02:00, dworzec PKP Warszawa Zachodnia
TRANSPORT: zapewniony przez Kierownictwo Kursu
SPRZĘT:
Folia NRC, kompas (osobne urządzenie, nie aplikacja w komórce), MAPA TERENU - skala 1:50 000 lub 1:75 000, dodatkowo warto mieć mapy górskich pasm przyległych (ważne - w tej samej skali co mapa zasadnicza, w przypadku wycieczek w Gorce: Beskid Żywiecki, Beskid Makowski, Beskid Wyspowy, Beskid Sądecki, Tatry i Podhale [mapa Pienin zazwyczaj jest na jednej z dwóch ostatnich], polecamy mapy Wydawnictwa Compass), zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka, kubek (ok. 0,5 l), menażka nadająca się do gotowania w ognisku, nóż do krojenia (i otwierania puszek, z ostrzem), łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m), worek na śmieci (40l), gruby worek na śmieci (120l), kosmetyczka z rzeczami do higieny (na noclegach nie ma „wody bieżącej”, tak więc zabieranie większej kosmetyczki czy basenowego ręcznika jest pozbawione sensu).
Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak.
Instrumenty muzyczne: gitara i inne mile widziane, aczkolwiek należy mieć świadomość, iż ze względu na długość wycieczki pełne wykorzystanie ich dobrodziejstw może być utrudnione, co nie oznacza, iż jest nierealne. Ognisko będzie i szansa na wykorzystanie gitary również :)
PROWIANT:
- kanapki na podróż / kolację w piątek po dojeździe na miejsce, drobna przegryzka na drogę powrotną
- śniadanio-kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!); wędlina (300g); ser żółty (200g); rybki (1 puszka); pasztet (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić); dżem i inne dobre jadło na kanapki, 10 torebek herbaty lub mięty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
- obiad: makaron typu świderki lub podobny (125g, czas gotowania 8-10 minut), ryż (paczka 100- 125g, najlepiej gotujący się w 10 minut), kiełbasa (300g), 1 sos w torebce (szybki do przyrządzenia) lub koncentrat pomidorowy, 1 warzywa w puszkach (groszek, kukurydza, fasolka), cebula, czosnek, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp).
- „szybkie kalorie”: dużo łakoci w wersji łatwej do częstowania = odchodzimy od batonikowego skrytożerstwa, minimum 1 czekolada
- 1,5l butelka wody (z tworzywa sztucznego PET)
- termos z herbatą (0,5-1l)
Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku. Posiłki: śniadanie *2, obiad *2, kolacja po dojeździe, po przyjściu na nocleg i kolacja / przegryzka w drodze powrotnej. Po drodze może nie być możliwości uzupełnienia prowiantu – zakupy należy zrobić przed wyjazdem!
Nocleg: w pomieszczeniach nieogrzewanych - wiatach i szałasach pasterskich, w skrajnym przypadku biwak plandeką (2 noclegi w terenie w różnych miejscach: z piątku na sobotę i z soboty na niedzielę)
KOSZT WYCIECZKI:
225 + ewentualne zakupy spożywcze + rezerwa 25 zł
Z tej kwoty zbieramy zadatek 150 zł płatny w terminie 3 dni od daty zapisu na wycieczkę, nie później niż poniedziałek poprzedzający wyjazd na konto Kursu ) do 12:00 (jeśli przelew robisz w poniedziałek - prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu na adres mailowy kierownictwa Kursu):
Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 24-25.10.2020"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct
Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu po wtorkowym wykładzie poprzedzającym dany wyjazd.
ZAGADNIENIA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziemy o nich rozmawiać w czasie wyjazdu, niekoniecznie o wszystkich ale o tych które się pojawią na trasie).
- Tematy szczegółowe – grupa III (obowiązuje pobieżna znajomość każdego z tematów)
- Dwór w Łopusznej
- Nowy Targ
- Historia regulacji wód Dunajca, Zalew Czorsztyński
- Rozwój sieci kolei żelaznych w Karpatach, skansen w Chabówce
- Zamki w Niedzicy i Czorsztynie
Pobieżna znajomość każdego z tematów oznacza przeczytanie informacji na dany temat dostępnych w Internecie lub przewodniku tak, aby temat nie był „obcy” (polecamy w szczególności przewodniki wydawnictwa Rewasz i oczywiście zasoby wiedzy w Internecie – najlepiej portale lokalne, wykraczające poza wiedzę z Wikipedii). Szczegółowa znajomość tematu oznacza możliwość przeprowadzenia krótkiego (2-5 minutowego) wystąpienia na wybrany temat. Na wycieczce na zapoznanie nie narzucamy tematów odgórnie ani nie dzielimy się tematami – wybierzcie tematy zgodnie ze swoimi zainteresowaniami, starając się jednak, aby obejmowały one różne dziedziny.
KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam, co zwykle :)