56. Kurs SKPB 2019/20

WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE IV (01-03.11.2019) – Beskid Śląski

ZBIÓRKA: Piątek (1 listopada), g. 13:00 (proszę o punktualność!), Dworzec Centralny, peron III.
POWRÓT: Niedziela (3 listopada), g. 22:33, Dworzec Centralny.
BILETY: kupuje Kierownictwo Kursu
PROWADZĄCY: Kasia Janiak i Kacper Przemyski
SPRZĘT:
Dokumenty (dowód osobisty, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwór CIEPŁY, karimata, buty zakrywające kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia RWĄCEJ rzeki, klapek odpada/odpływa). 
Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować instruktora.
Folia NRC. Kompas (NIE aplikacja w komórce), MAPA (obowiązkowo Beskid Śląski, skala 1:50 000 lub 1:75 000, ale warto zabrać też, o ile macie, mapę Beskidu Żywieckiego). Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka, kubek (ok. 0,5 l), menażka, nóż do krojenia, łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m), worek na śmieci (40l), gruby worek na śmieci (120l)
Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak + zapasowe worki foliowe.
 
PROWIANT:
• Kolację na piątek i śniadanie na sobotę zabierzcie z domu (kanapki lub coś innego, gotowego do spożycia bez przyrządzenia)
• śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!); wędlina (200g); ser żółty (200g);
• pasztet (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić); dżem i inne dobre jadło na kanapki, 10 torebek herbaty lub mięty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
• obiad: makaron typu świderki (nie razowy) lub podobny (125g), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa (300g),wegetarianie 300g zamiennika zamiast kiełby, 1 sos w torebce (szybki do przyrządzenia), 1 warzywo w puszkach (groszek, kukurydza, fasolka), cebula, czosnek, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp).
• słodycze: dużo łakoci w wersji łatwej do częstowania = odchodzimy od batonikowego skrytożerstwa, minimum 1 czekolada
• 1,5l butelka wody (z tworzywa sztucznego)
• termos z herbatą (0,5‐1l)
Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.
Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!
Noclegi w wiatach.
 
KOSZT WYCIECZKI:
200 zł (studenci ze zniżką na PKP) + zakupy spożywcze + rezerwa 20 zł
220 zł (pozostali) + zakupy spożywcze + rezerwa 20 zł
Z tej kwoty zbieramy zadatek 150 zł płatny w terminie 3 dni od daty zapisu na wycieczkę na konto Kursu ) do 12:00 (jeśli przelew robisz w poniedziałek - prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu na adres mailowy kierownictwa Kursu ):
Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 02-03.11.2019"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct
Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu po wtorkowym wykładzie poprzedzającym dany wyjazd.
 
ZAGADNIENIA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu). Wymagamy wiedzy na poziomie ogólnej części opisowej przewodników po terenie wycieczki (polecamy w szczególności przewodniki wydawnictwa Rewasz i oczywiście zasoby wiedzy w Internecie – najlepiej portale lokalne, wykraczające poza wiedzę z Wikipedii).
Tematy ogólne:
o topografia terenu wycieczki:
 główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki
 miejscowości, sieć dróg
 schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki
 granice
 otaczające grupy górskie
o przyroda ożywiona: piętra roślinności w górach, formy ochrony przyrody, ochrona czynna i bierna
o przyroda nieożywiona – rodzaje skał, budowa geologiczna, ciekawostki geologiczne z obszaru wycieczki
o historia: dzieje terenu, w który jedziecie, najważniejsze wydarzenia
o osadnictwo
o gospodarka pasterska
Tematy szczegółowe:
Beskid Śląski:
o Studio produkcji filmowej Bielsko-Biała
o Zaolzie, zmiana granic w międzywojniu
o „Leśne kościoły” ewangelickie
o Koronki koniakowskie
KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam co zwykle :)