Wycieczka na zapoznanie I

51. Kurs SKPB 2014/16

WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE I (11-12.10.2014) - GORCE

ZBIÓRKA: piątek 10.10.2014 o 23:25 - Dworzec Centralny, peron II
POWRÓT: poniedziałek - Dworzec Centralny - 7:25 (noc w pociągu z miejscówkami)
BILETY: kupuje Kierownictwo Kursu
PROWADZĄCY: Hanka Nowicka i Adam Panasik

 

SPRZĘT:

Dokumenty (dowód osobisty, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwór CIEPŁY, karimata, buty zakrywające kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia RWĄCEJ rzeki, klapek odpada/odpływa), kubek (ok. 0,5 l), menażka, nóż do krojenia, łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m).

Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować przewodnika.

Folia NRC. Kompas, MAPA (obowiązkowo Gorce, skala 1:50 000 lub 1:75 000, ale warto zabrać też, o ile macie, mapę Beskidu Wyspowego, Pienin czy Tatr). Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka.

Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak + zapasowe worki foliowe.

 

PROWIANT:

  • śniadanie w sobotę będziemy jedli w pociągu – trzeba zabrać kanapki i picie na drogę
  • śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!); kiełbasa (200g); ser żółty (150g);
  • rybki (1 puszki); pasztet (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić); dżem i inne dobre jadło na kanapki, 8‐10 torebek herbaty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
  • obiad: makaron typu świderki lub podobny (125g), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa (300g), 1 sos w torebce (szybki do przyrządzenia), 1 warzywa w puszkach (groszek, kukurydza), cebula, czosnek, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp).
  • słodycze: dużo łakoci w wersji łatwej do częstowania = odchodzimy od batonikowego skrytożerstwa
  • 1,5l butelka wody
  • termos z herbatą (0,5‐1l)

Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.

Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!

Nocleg w szałasie pasterskim

 

KOSZT WYCIECZKI:

130zł (studenci ze zniżką na PKP) + zakupy spożywcze + rezerwa ok. 15 zł

160 zł (pozostali) + zakupy spożywcze + rezerwa ok. 15 zł

Z tej kwoty zbieramy zadatek 50 zł płatny W GOTÓWCE PO WYKŁADZIE 07.10.2014 lub na konto Kursu do poniedziałku (06.10.2014) do 12:00 (jeśli przelew robisz w poniedziałek - prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu na adres mailowy kierownictwa Kursu):

Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 11-12.10.2014"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct

Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu po wtorku 07.10.2014.

 

ZAGADNIENIA:

Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu).

  • topografia Gorców:
    • główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki
    • miejscowości, sieć dróg
    • schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki
    • granice Gorców
    • otaczające grupy górskie
  • przyroda: piętra roślinności w górach, Gorczański Park Narodowy
  • gorczańskie kapliczki
  • gospodarka pasterska
  • Kazimierz Przerwa‐Tetmajer, Władysław Orkan, Józef Kuraś „Ogień”, ks. Józef Tischner
  • Nowy Targ
  • Zabytki w dolinie Dunajca (Dębno, Łopuszna, Harklowa, Grywałd)
  • Zalew Czorsztyński

KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam, co zwykle :)

Tags: szkolenie