53. Kurs SKPB 2016/17
WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE II (22-23.10.2016) – BESKID SĄDECKI
ZBIÓRKA: piątek 21.10.2016 o 20:00 – Dw. Zachodni PKS , hala gł.
POWRÓT: poniedziałek 24.10.2016 – Dw. Zachodni PKS - ok. 4-5 rano
TRANSPORT: PKS limit 17 miejsc
PROWADZĄCY: Robert Szczapa, Gosia Pleban
ZAPISY: przez formularz zgłoszenia na Kurs. Opcja zapisu na ten termin wycieczki będzie aktywna tylko do 18.10.2016 do 23:59.
SPRZĘT:
Dokumenty (dowód osobisty lub paszport, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwór CIEPŁY, karimata, buty zakrywające kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, parasol, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia górskiej rzeki, klapek odpada/odpływa), kubek (ok. 0,5 l), menażka, nóż do krojenia, łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m), odblask (obowiązek noszenia poza terenem zabudowanym po zmiezrzchu).
Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować przewodnika.
Folia NRC. Kompas, MAPA (obowiązkowo Beskid Sądecki, skala 1:50 000 lub 1:75 000) zalaminowana, oklejona taśmą lub w torebce strunowej. Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka.
Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak + zapasowe worki foliowe.
PROWIANT:
-
śniadanie w sobotę będziemy jedli z kanapek "na drogę" – trzeba więc oczywiście zabrać kanapki i picie na drogę, dorabiamy tylko gdyby brakowało.
-
śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!), ser i wędlina w plastrach (200-300g), dla wege sam ser.
-
rybki (1 puszka), pasztet (1 szt.), świeże warzywa (dające się nosić), dżem lub inne dobre jadło na kanapki, 8‐10 torebek herbaty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
-
obiad: makaron typu świderki (125g), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa (300g) dla wege ekwiwalent w kotletach sojowych, 1 sos w torebce np. Winiary (tak do rozrobienia w zimnej wodzie), 1 warzywa w puszkach (groszek, kukurydza,fasolka), 1 cebula, czosnek, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp)
-
Przegryzki na przerwy: kaloryczne, smaczne i łatwe do częstowania np: orzechy, suszone owoce, kabanosy, mieszanka studencka, czekolada, sezamki, chałwa czy inne słodycze...
-
1,5l butelka wody
-
termos z ciepłą herbatą (0,5‐1l)
Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.
Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!
Nocleg w chatce.
KOSZT WYCIECZKI:
200zł + rezerwa ok. 15 zł
Z tej kwoty zbieramy zadatek 100 zł płatny W GOTÓWCE NA WYKŁADZIE WE WTOREK 18.10.2016 lub na konto Kursu do wtorku (18.10.2016) do 23:59 (jeśli przelew robisz we wtorek - prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu na adres mailowy kierownictwa Kursu):
Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 22-23.10.2016"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct
Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu.
ZAGADNIENIA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu):
-
topografia Beskidu Sądeckiego:
-
główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki
-
miejscowości, sieć dróg
-
schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki
-
granice Beskidu Sądeckiego
-
otaczające grupy górskie
-
-
przyroda: piętra roślinności w górach, flisz karpacki, Popradzki Park Krajobrazowy
-
Józef Szalay, Józef Dietl, Św. Kinga
-
gospodarka pasterska
-
Rusini Szlachtowscy
-
wody mineralne w Beskidach
-
Stary Sącz, Szczawnica, Piwniczna
KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam, co zwykle :)