ZBIÓRKA: piątek 3.11.2017 o 22:00 - Hala Główna Dworca Centralnego
POWRÓT: poniedziałek - Dworzec Centralny - 6:30 (noc w pociągu z miejscówkami)
BILETY: kupuje Kierownictwo Kursu
SPRZĘT:
Dokumenty (dowód osobisty, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwór CIEPŁY, karimata, buty zakrywające kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia RWĄCEJ rzeki, klapek odpada/odpływa), kubek (ok. 0,5 l), menażka, nóż do krojenia, łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m).
Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować przewodnika.
Folia NRC. KOMPAS, MAPA (obowiązkowo Gorce, skala 1:50 000 lub 1:75 000, ale warto zabrać mapy górskich pasm przyległych tj.: Tatry i Podhale, Beskid Sądecki, Beskid Wyspowy, Beskid Żywiecki). ZEGAREK (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka.
Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak + zapasowe worki foliowe.
PROWIANT:
- kanapaki na drogę i pierwsze śniadanie (zrobione w domu)
• śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!); kiełbasa (200g); ser żółty (150g)
• rybki (1 puszki); pasztet (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić); dżem i inne dobre jadło na kanapki, 10-12 torebek herbaty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
• obiad: makaron typu świderki lub podobny (125g - czas przygotowania 10-12 minut), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa (300g), 1 sos pomidorowy w torebce (szybki do przyrządzenia), 1 warzywa w puszkach (groszek, kukurydza, fasola) LUB cebula, czosnek i papryka, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp).
• słodycze: dużo łakoci w wersji łatwej do częstowania = odchodzimy od batonikowego skrytożerstwa
• 1,5l butelka wody
• termos z herbatą (0,5‐1l)
Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.
Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!
Nocleg w szałasie pasterskim
KOSZT WYCIECZKI:
200 zł + zakupy spożywcze + rezerwa ok. 15 zł
Z tej kwoty zbieramy zadatek 100 zł płatny W GOTÓWCE PO WYKŁADZIE 31.11.2017 lub na konto Kursu do poniedziałku (30.11.2017) do 12:00 (jeśli przelew robisz w poniedziałek - prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu na adres mailowy kierownictwa Kursu):
Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 4-5.11.2017"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct
Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu po wtorku 31.11.2017.
ZAGADNIENIA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu).
• topografia Gorców:
o główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki
o miejscowości, sieć dróg
o schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki
o granice Gorców
o otaczające grupy górskie
• przyroda: piętra roślinności w górach, Gorczański Park Narodowy
• gorczańskie kapliczki
• gospodarka pasterska
• Kazimierz Przerwa‐Tetmajer, Władysław Orkan, Józef Kuraś „Ogień”, ks. Józef Tischner
• Nowy Targ
• Zabytki w dolinie Dunajca (Dębno, Łopuszna, Harklowa, Grywałd)
• Zalew Czorsztyński
KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam, co zwykle :)