K59. Wycieczka Orientacyjna Górska II

 

ZAPISY:

Zapisu należy dokonać przez FORMULARZ.
(zapisy do WTORKU 22.11.2022, 23:59)

ZBIÓRKA: 9.12 (termin II) piątek - 23:30 - dworzec autobusowy Warszawa Zachodnia (stanowisko nr 7)

POWRÓT: 12.12 (termin II) poniedziałek – ok.  3:30  - dworzec autobusowy Warszawa Zachodnia lub przystanek autobusowy przy Warszawie Centralnej

NOCLEG: w domu kultury - pod dachem, na podłodze, z dostępem do łazienki

CHARAKTER WYCIECZKI:

Wyjazd ma na celu nauczenie Was orientacji z kompasem i mapą w terenie górskim. Pytanie "gdzie jesteśmy" może się stać na tym etapie już cokolwiek męczące. Poza samą nauką orientacji zaczynamy już kłaść nacisk na organizację własną i sprawność. Będzie to też okazja dla każdego do poprowadzenia grupy.

SPRZĘT:

  • Dokumenty (dowód osobisty, legitymacja uprawniająca do zniżek),
  • Śpiwór CIEPŁY,
  • Mata (karimata lub mata samopompująca),
  • Buty zakrywające kostkę,
  • Ciepłe ubranie „na cebulkę”:
    warstwa 1: coś na ciało (bielizna, koszulka), ubranie wygodne, przylegające do ciała (ale nie ciasne, nie krępujące ruchów) i odprowadzające wilgoć (pot). Dobrym pomysłem jest koszulka z długim rękawem, z wełny (merinos) jest dobrą opcją, zapewnia komfort termiczny. Pamiętaj o czymś ciepłym na nogi - kalesonach / legginsach / ciepłych rajstopach.,
    warstwa 2: polar (lub jego odpowiednik), dobrze mieć cieńszy i grubszy (jak jest bardzo zimno, to polar grubszy stanie się warstwą 3). Do gotowania na ogniu warto zabrać coś co osłoni nasz polar,  np. stara koszula bawełniana / flanelowa.   Na nogi załóż wygodne spodnie,
    warstwa 3: kurtka od deszczu i wiatru,  . Dobrym pomysłem jest kamizelka z materiału wiatro-chronnego.
  • Skarpety (w tym zapasowe), dwie warstwy skarpet lepiej chronią stopy przed otarciami, dają też lepszy komfort termiczny (muszą się mieścić w buty, ciasne obuwie odpada). Zabierz ciepłe, wygodne skarpety do spania, bawełniane jak najbardziej OK. Włóż je do śpiwora, będziesz mieć je pod ręką na noclegu,
  • Czapka i rękawiczki,  buff / szalik (można zabrać też kominiarkę). Dobrze mieć czapki i rękawiczki ciepłe i cienkie,
  • Coś do spania, np. bawełniana koszulka z długim rękawem (może się przydać też w drodze powrotnej w autokarze). Do spania mogą się przydać również kalesony / legginsy / rajstopy i skarpety, o których pisaliśmy powyżej
  • Sandały lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia rzeki lub też na zmianę w środku lokomocji,
  • Worek foliowy na buty,
  • Rękawice robocze lub ogrodnicze do zbierania drewna ( lepsze lżejsze i takie, które pozwalają włożyć rękę w rękawiczce,
  • Rekomendowane: kijki trekkingowe, parasol, stuptuty.

Unikamy odzieży bawełnianej. Zamiast jeansów weź spodnie trekkingowe. Bawełna będąc mokra nie zapewnia komfortu termicznego.

  • Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, środki przeciwbólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować instruktora,
  • Folia NRC,
  • Kompas (osobne urządzenie, nie aplikacja w komórce),
  • MAPA (Góry Słonne)  - np. wyd. Compass - Okolice Sanoka, Góry,
  • Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce),
  • Długopis, notes (kartki do pisania),
  • Zapalniczka + świeczka,
  • Machawka - siedzisko trekkingowe (poddupnik)), oklejony fragment karimaty,
  • Kubek (ok. 0,5 l),
  • Menażka nadająca się do gotowania w ognisku (nie plastikowa),
  • Nóż do krojenia,
  • Łyżka,
  • Czołówka + zapasowe baterie,
  • Cienka linka (ok. 10m),
  • Worek na śmieci (40l), gruby worek na śmieci (120l),
  • Kosmetyczka z rzeczami do higieny.

Rzeczy, nawet w nieprzemakalnych plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować!

PROWIANT:

  • Kanapki na podróż i śniadanie sobotnie po dojeździe na miejsce, drobna przegryzka na drogę powrotną;
  • Śniadanio-kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!) lub opakowanie tortilli; ser żółty (200 g); hummus lub pasta warzywna (1 szt.); serek typu almette (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić - np. papryka, ogórki, marchewka, kiełki); dżem lub inne słodkie smarowidło na kanapki (1 szt.), 8-10 torebek herbaty, cukier, przyprawy (kostka rosołowa, czosnek, zioła itp.), kisiel (słodzony, instant, 1 szt.). Unikajcie słoików (np. dżem można przełożyć do plastikowych pojemników);
  • Obiad I: kasza gryczana torebka 100g, sos grzybowy - 1 opakowanie, ser topiony 100-125 g, orzechy włoskie lub pestki dyni - garść (około 40g);
  • Obiad II: makaron 120g (najlepiej świderki), sos pomidorowy - 1 op. i ser żółty 120g;
  • Przekąski: ok. 250 g - suszone owoce, orzechy (w tym słone), chałwa, żelki, czekolada lub inne słodkości / słoności;
  • 1,5l butelka wody (z tworzywa sztucznego PET, do wielokrotnego użytku) ;
  • Termos z herbatą (najlepiej 1l).

Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku, dlatego ważne jest, aby zabrać wszystko z podanej listy - nie mniej, ani nie więcej.

Po drodze niektóre z grup mogą nie mieć możliwości uzupełnienia prowiantu – zakupy należy zrobić przed wyjazdem!

KOSZT WYCIECZKI:

250 zł (230 zł studenci) płatne na konto bankowe do wtorku 22.11.2022 do godz. 23:59

Tytuł: "IMIĘ_NAZWISKO - TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka orientacyjna górska termin nr"

70 2130 0004 2001 0380 3475 0002

Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Grzybowska 4 /U9B, 00-131 Warszawa
VW Bank Direct

WIEDZA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu):

  • topografia Gór Sanocko-Turczańskich: główne wzniesienia, układ grzbietów, rzeki,
    miejscowości, sieć dróg, linie kolejowe, otaczające grupy górskie i pogórza;
  • pojęcie gór rusztowych – przykłady w polskich Beskidach;
  • ochrona przyrody w Górach Sanocko-Turczańskich;
  • przebieg szlaków turystycznych w regionie.

KONTAKT:  kurs[małpa]skpb.waw.pl

Do zobaczenia!
Kiero Kursu i Kadra

Tags: