ZAPISY:
Zapisu należy dokonać przez FORMULARZ.
(zapisy do WTORKU 28.11.2023, 23:59)
ZBIÓRKA: 8.12 (termin I) piątek - 23:30 - dworzec autobusowy Warszawa Zachodnia (stanowisko nr 7)
POWRÓT: 11.12 (termin I) poniedziałek – ok. 3:30 - dworzec autobusowy Warszawa Zachodnia lub przystanek autobusowy przy Warszawie Centralnej
NOCLEG: w domu kultury - pod dachem, na podłodze, z dostępem do łazienki
CHARAKTER WYCIECZKI:
Wyjazd ma na celu nauczenie Was orientacji z kompasem i mapą w terenie górskim. Pytanie "gdzie jesteśmy" może się stać na tym etapie już cokolwiek męczące. Poza samą nauką orientacji zaczynamy już kłaść nacisk na organizację własną i sprawność. Będzie to też okazja dla każdego do poprowadzenia grupy.
SPRZĘT:
- Dokumenty (dowód osobisty, legitymacja uprawniająca do zniżek),
- Śpiwór CIEPŁY,
- Mata (karimata lub mata samopompująca),
- Buty zakrywające kostkę,
- Ciepłe ubranie „na cebulkę”:
warstwa 1: coś na ciało (bielizna, koszulka), ubranie wygodne, przylegające do ciała (ale nie ciasne, nie krępujące ruchów) i odprowadzające wilgoć (pot). Dobrym pomysłem jest koszulka z długim rękawem, z wełny (merinos) jest dobrą opcją, zapewnia komfort termiczny. Pamiętaj o czymś ciepłym na nogi - kalesonach / legginsach / ciepłych rajstopach.,
warstwa 2: polar (lub jego odpowiednik), dobrze mieć cieńszy i grubszy (jak jest bardzo zimno, to polar grubszy stanie się warstwą 3). Do gotowania na ogniu warto zabrać coś co osłoni nasz polar, np. stara koszula bawełniana / flanelowa. Na nogi załóż wygodne spodnie,
warstwa 3: kurtka od deszczu i wiatru, . Dobrym pomysłem jest kamizelka z materiału wiatro-chronnego. - Skarpety (w tym zapasowe), dwie warstwy skarpet lepiej chronią stopy przed otarciami, dają też lepszy komfort termiczny (muszą się mieścić w buty, ciasne obuwie odpada). Zabierz ciepłe, wygodne skarpety do spania, bawełniane jak najbardziej OK. Włóż je do śpiwora, będziesz mieć je pod ręką na noclegu,
- Czapka i rękawiczki, buff / szalik (można zabrać też kominiarkę). Dobrze mieć czapki i rękawiczki ciepłe i cienkie,
- Coś do spania, np. bawełniana koszulka z długim rękawem (może się przydać też w drodze powrotnej w autokarze). Do spania mogą się przydać również kalesony / legginsy / rajstopy i skarpety, o których pisaliśmy powyżej
- Sandały lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia rzeki lub też na zmianę w środku lokomocji,
- Worek foliowy na buty,
- Rękawice robocze lub ogrodnicze do zbierania drewna ( lepsze lżejsze i takie, które pozwalają włożyć rękę w rękawiczce,
- Rekomendowane: kijki trekkingowe, parasol, stuptuty.
Unikamy odzieży bawełnianej. Zamiast jeansów weź spodnie trekkingowe. Bawełna będąc mokra nie zapewnia komfortu termicznego.
- Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, środki przeciwbólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować instruktora,
- Folia NRC,
- Kompas (osobne urządzenie, nie aplikacja w komórce),
- MAPA (Góry Słonne) - np. wyd. Compass - Okolice Sanoka, Góry,
- Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce),
- Długopis, notes (kartki do pisania),
- Zapalniczka + świeczka,
- Machawka - siedzisko trekkingowe (poddupnik)), oklejony fragment karimaty,
- Kubek (ok. 0,5 l),
- Menażka nadająca się do gotowania w ognisku (nie plastikowa),
- Nóż do krojenia,
- Łyżka,
- Czołówka + zapasowe baterie,
- Cienka linka (ok. 10m),
- Worek na śmieci (40l), gruby worek na śmieci (120l),
- Kosmetyczka z rzeczami do higieny.
Rzeczy, nawet w nieprzemakalnych plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować!
PROWIANT:
- Kanapki na podróż i śniadanie sobotnie po dojeździe na miejsce, drobna przegryzka na drogę powrotną;
- Śniadanio-kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!) lub opakowanie tortilli; ser żółty (200 g); hummus lub pasta warzywna (1 szt.); serek typu almette (1 szt.); świeże warzywa (dające się nosić - np. papryka, ogórki, marchewka, kiełki); dżem lub inne słodkie smarowidło na kanapki (1 szt.), 8-10 torebek herbaty, cukier, przyprawy (kostka rosołowa, czosnek, zioła itp.), kisiel (słodzony, instant, 1 szt.). Unikajcie słoików (np. dżem można przełożyć do plastikowych pojemników);
- Obiad I: kasza gryczana torebka 100g, sos grzybowy - 1 opakowanie, ser topiony 100-125 g, orzechy włoskie lub pestki dyni - garść (około 40g);
- Obiad II: makaron 120g (najlepiej świderki), sos pomidorowy - 1 op. i ser żółty 120g;
- Przekąski: ok. 250 g - suszone owoce, orzechy (w tym słone), chałwa, żelki, czekolada lub inne słodkości / słoności;
- 1,5l butelka wody (z tworzywa sztucznego PET, do wielokrotnego użytku) ;
- Termos z herbatą (najlepiej 1l).
Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku, dlatego ważne jest, aby zabrać wszystko z podanej listy - nie mniej, ani nie więcej.
Po drodze niektóre z grup mogą nie mieć możliwości uzupełnienia prowiantu – zakupy należy zrobić przed wyjazdem!
KOSZT WYCIECZKI:
250 zł (230 zł studenci) płatne na konto bankowe do wtorku 28. listopada do godz. 23:59
Tytuł: "IMIĘ_NAZWISKO - TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka orientacyjna górska termin nr"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Grzybowska 4 /U9B, 00-131 Warszawa
VW Bank Direct
WIEDZA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu):
- topografia Gór Sanocko-Turczańskich: główne wzniesienia, układ grzbietów, rzeki,
miejscowości, sieć dróg, linie kolejowe, otaczające grupy górskie i pogórza; - pojęcie gór rusztowych – przykłady w polskich Beskidach;
- ochrona przyrody w Górach Sanocko-Turczańskich;
- przebieg szlaków turystycznych w regionie.
KONTAKT: kurs[małpa]skpb.waw.pl
Do zobaczenia!
Kiero Kursu i Kadra