Trasa stodołowa (kulinarna)
Prowadzący: Agnieszka Płatkowska
Termin: 29.04. (sobota) - 03.05. (środa)
Start: 29.04. Stróże PKP, godz. 4:57 (bilety kupcie od razu do Szalowej)
29.04. Stróże >>> Szalowa - Maślana Góra (753m) - Szymbark - Łosie
30.04. Łosie - Kunkowa - Nowica - Przysłup - ??? - Wołowiec
01.05. Wołowiec - Świątkowa Wlk. - Trzy Kopce (696m) - Walik - Kąty
02.05. Kąty - Polana (651m) - Chyrowa - ??? - Zawadka Rymanowska
03.05. Zawadka Rymanowska - ??? >>> Warszawa
"(...) sztuka kulinarna nie jest, niestety, czynnikiem pozytywnym, służy bowiem stronie przyjemnościowej jedzenia. Głównym jej celem jest pobudzanie apetytu przez pikantne bodźce (...). Mógłby ktoś powiedzieć, że przecież można być smakoszem, a przy tym odżywiać się umiarkowanie i zdrowo. Niestety nie można, bo smakosz to człowiek pożądający i poszukujący wyrafinowanych, specjalnie ponętnych potraw i bodźców smakowych. Takie zaś wyszukane potrawy (...) sztuka kulinarna wytwarza przez stosowanie wielkiej ilości zabiegów, które w dużym stopniu degenerują pożywienie".
"Dzieci wychowywane na diecie jarskiej są dużo łagodniejsze, (...) podatniejsze na wpływy wychowawcze. Mają bardziej rozwinięty zmysł moralny, skłonne są do współczucia i ofiarności".
"(...) mięso jest pokarmem, który pobudza agresywne instynkty, przyczyniając się do wrogości i nienawiści tak między ludźmi, jak między narodami."
O! My, wyrafinowani i niemoralni hedoniści (a w dodatku rasiści), postaramy się dostarczyć odrobinę przyjemności naszym zdegenerowanym podniebieniom (czy to mięsożernym, czy wegetariańskim). W karcie dań znajdzie się np. kawior i małże... A jak się uprzemy, po drodze możemy upolować bobra.
Agnieszka
P.S. Ale ostrzegam! Będziemy wstawać wcześnie i chodzić dużo!!!