53. Kurs SKPB 2016/17
WYCIECZKA NA ZAPOZNANIE I (15-16.10.2016) - GORCE
ZBIÓRKA: piątek 14.10.2016 o 23:00 - parking pod PKiN od strony Kinoteki
POWRÓT: poniedziałek 17.10.2016 ok. 4-5 rano - okolice Dworca Centralnego
TRANSPORT: wynajęty autokar
PROWADZĄCY: Asia Dobosz i Adam Panasik, Mateusz Piotrowski i Paweł Gilewski
ZAPISY: przez formularz zgłoszenia na Kurs. Opcja zapisu na ten termin wycieczki będzie aktywna tylko do 11.10.2016 do 23:59.
SPRZĘT:
Dokumenty (dowód osobisty lub paszport, legitymacja uprawniająca do zniżek), śpiwór CIEPŁY, karimata, buty zakrywające kostkę, kurtka od deszczu i wiatru, parasol, ciepłe ubranie (zapasowy polar), skarpety zapasowe oraz bielizna osobista. Czapka i rękawiczki, kominiarka (lub szalik), sandały (lub inny but nadający się do schroniska i do przechodzenia górskiej rzeki, klapek odpada/odpływa), kubek (ok. 0,5 l), menażka, nóż do krojenia, łyżka, latarka + zapasowe baterie, cienka linka (ok. 5m), odblask (do chodzenia przy szosie nocą).
Apteczka osobista: bandaż elastyczny, plastry z opatrunkiem, lekarstwa p. bólowe, ew. leki własne ‐ o ich zażywaniu należy poinformować przewodnika.
Folia NRC. Kompas, MAPA (obowiązkowo Gorce, skala 1:50 000 lub 1:75 000) zalaminowana, oklejona taśmą lub w torebce strunowej. Zegarek (dowolnie tani, ale nie w komórce). Długopis, notes (kartki do pisania). Zapalniczka + świeczka.
Rzeczy, nawet w "nieprzemakalnych" plecakach, trzeba zawinąć w worki foliowe!! a buty zaimpregnować! Nie ma plecaków nieprzemakalnych. Warto zabrać folię (rozcięty worek) lub pokrowiec na plecak + zapasowe worki foliowe.
PROWIANT:
- śniadanie w sobotę będziemy jedli z kanapek "na drogę" – trzeba więc oczywiście zabrać kanapki i picie na drogę, dorabiamy tylko gdyby brakowało.
- śniadanio‐kolacje: 1 duży chleb (krojony – zabezpieczony przed zgnieceniem!), ser i wędlina w plastrach (200-300g)
- rybki (1 puszka), pasztet (1 szt.), świeże warzywa (dające się nosić), dżem i inne dobre jadło na kanapki, 8‐10 torebek herbaty, cukier, kisiel (słodzony – 1 torebka)
- obiad: makaron typu świderki (125g), ryż (paczka 100‐125g), kiełbasa (300g), 1 sos w torebce (szybki do przyrządzenia), 1 warzywa w puszkach (groszek, kukurydza - można odsączyć w domu i zabrać bez puszki, zawinięte w folię aluminiową i zabezpieczone przed zgnieceniem), cebula, czosnek, przyprawy (kostka rosołowa, zioła, itp)
- słodycze: dużo łakoci w wersji łatwej do częstowania
- 1,5l butelka wody
- termos z herbatą (0,5‐1l)
Posiłki w terenie przyrządzamy wspólnie, a gotujemy na ognisku.
Po drodze nie będzie możliwości uzupełnienia prowiantu!
Nocleg w szałasie pasterskim.
KOSZT WYCIECZKI:
200zł + rezerwa ok. 15 zł
Z tej kwoty zbieramy zadatek 100 zł płatny W GOTÓWCE NA WYKŁADZIE WE WTOREK 11.10.2016 lub na konto Kursu do wtorku (11.10.2016) do 23:59 (jeśli przelew robisz we wtorek - prosimy o podesłanie potwierdzenia wykonania przelewu na adres mailowy kierownictwa Kursu):
Tytuł: "TWÓJ_EMAIL_KTÓRY_PODAŁEŚ_W_ZAPISACH - wycieczka na zapoznanie 15-16.10.2016"
70 2130 0004 2001 0380 3475 0002
Stowarzyszenie Studenckie Koło Przewodników Beskidzkich w Warszawie
ul. Smocza 27, 01-048 Warszawa
VW Bank Direct
Zadatek nie podlega zwrotowi w przypadku rezygnacji z wyjazdu.
ZAGADNIENIA:
Zapoznajcie się z poniższymi zagadnieniami (będziecie o nie pytani w czasie wyjazdu):
- topografia Gorców:
- główne szczyty, przełęcze, pasma, rzeki
- miejscowości, sieć dróg
- schroniska, chatki, bazy studenckie, główny szlak beskidzki
- granice Gorców
- otaczające grupy górskie
- przyroda: piętra roślinności w górach, flisz karpacki, Gorczański Park Narodowy, zasnuja wysokogórska
- gorczańskie kapliczki
- gospodarka pasterska
- Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Władysław Orkan, Józef Kuraś "Ogień", ks. Józef Tischner
- Zabytki w Dolinie Dunajca (Dębno, Łopuszna, Harklowa, Grywałd), Małopolskie Kościoły Drewniane
- Zalew Czorsztyński
KONTAKT W SPRAWACH ZAPISÓW I PŁATNOŚCI: ten sam, co zwykle :)